Rondvaartondernemers Lauwersoog en Ameland laten zich informeren over Waterstof

Lauwersoog bruist van de energie – waterstof in schepen begint er behoorlijke voet aan de grond te krijgen. Het is de thuishaven van de Ecolution – vlaggenschip van de Stichting WadDuurzaam. En het is de uitvalsbasis voor de ontwikkeling van een nieuwe viskotter en een nieuw rondvaartschip binnen het programma Green Shipping Waddenzee.

Dat blijft niet onopgemerkt bij maritieme ondernemers in de haven.

Op vrijdag 26 februari j.l. waren alle 8 rondvaartondernemers van Lauwersoog -die hun brood verdienen op de Waddenzee en in de Noordzeekustzone- te gast op Scheepswerf NG Shipyards. Het was goed te zien dat er ook collega’s van Ameland aanschoven.

Ze lieten zich door Albert Keizer gretig bijpraten over de mogelijkheden van waterstof als brandstof voor hun rondvaartschepen. Er is uitgebreid gesproken over veiligheid, juridische zaken en mogelijke verdienmodellen.

De komende 2 maanden buigen de ondernemers zich over de vraag of het aantrekkelijk en rendabel is om de eigen rondvaartschepen om te bouwen naar waterstof. Voorzitter Rob Pikkert van de Stichting WadDuurzaam heeft aangeboden de ondernemers daarin te begeleiden. Samenwerking zal het toverwoord gaan zijn.

De ondernemers weten verder zich gesteund door het netwerk Havencoalitie Duurzame Haven Lauwersoog. Onder leiding van havendirecteur Harm Post maakt dit netwerk zich sterk voor duurzaam economische ontwikkelingen op de Waddenzee en het Lauwersmeer.

De ambitie om stil en schoon te varen op de Waddenzee is groot en hartverwarmend. En wordt binnenkort vervolgd!